Videoton RZ 4900 Zengő
Gyártó Videoton Rádió és Televíziógyár
Származás Magyarország
Év 1968
Jellemzők

4 + 1 novál csöves középszuper készülék, H, K, R, URH (63-74 MHz) vételére. Magas- és mélyhangszóróval, akusztikus zengetővel rendelkezik. A zengető egy gombbal kapcsolható. Magas- és mélyhangszín szabályozóval ellátva. Magnó, lemezjátszó, külső hangfal csatlakoztatható hozzá. Nyomtatott áramköri panelok építik fel.
Átviteli sáv: 80- 14 000 Hz. Érzékenység: AM: max. 30 μV; FM: 5 μV. Szelektivitás: tükörszelektivitás: KH, HH: 40 dB; RH: 6 dB; URH: 30 dB. KF zavarérzékenység: min. 34 dB. Kimenő teljesítmény: 2,7 W. Fogyasztás: 50 W.

Méret 65x29x17 cm, 9 kg.
Egyéb

A típus világviszonylatban is egyedülálló különlegességét a beépített akusztikus zengetőnek köszönheti. Ez a kitolható rácsos előlap mögött található. A forrasztott rugós utánzengető szerkezet a magashangszóró membránjához csatlakozik. Ezt kiegészíti két passzív membrán, amelyek a mélyhangok leképezésének elősegítésében vesznek részt. A bekapcsolt zengető a hangot kellemesen térbelivé változtatja. Ennek főleg pszichoakusztikai jelentősége van. Némely készülék esetében a zengetés mértéke a hátoldalon egy potméter segítségével szabályozható is volt.
További érdekessége, hogy kb. 1000 db körüli példányszámban készült, így ritka rádiótípusnak minősül.
A Melodyn család tagja. Kisebb kávába épített változata az R 4901. Modernebb stílusú és módosított szerkezetű típus az R 4902. Akusztikus zengető nélküli típus az R 4900 Melodyn. Gramofonnal kiegészített zeneszekrény a GR 4900 Rapsody.